11/12/24

UN NOU PREMI PER A LES TERTÚLIES INTERGENERACIONALS: PREMI LECXIT 2024.

Estem d’enhorabona perquè el projecte de les tertúlies intergeneracionals 2024/2025 “VIVÈNCIES: PROJECTE DE MESTISSATGE CULTURAL” desenvolupat durant el curs 2023/2024, ha estat seleccionat com una de les 10 experiències de bones pràctiques de foment lector dels Premis “Lecxit, lectura i equitat”, de la Fundació Bofill.

A més, cal destacar que som una de les 3 experiències que han estat premiades amb un val de 500 € per a la compra de llibres!!

-Vivències: projecte de mestissatge cultural (Comunitat Valenciana)

-Apadrinar la lectura: 
compromiso comunitario en Castropol (Principado de Asturias)

-Girem Full! Llibres contra el càncer (Catalunya)

Cal recordar que "Vivències" es va desenvolupar dins del projecte de les tertúlies intergeneracionals en les quals participen les classes de 4t de PDC dels IES Benigasló, Honori Garcia, i Botànic Cavanilles; també alumnat del centre FPA Jordi de Sant Jordi; gent gran de la llar Sagrada Família; i lectors i lectores de la biblioteca.

Este premi és vostre!!

En finalitzar la jornada organitzada per la fundació amb el lema: “Acompanyar la lectura. Un compromís comunitari amb la infància”, s’han donat a conéixer els tres projectes premiats.














ENLLAÇ AL VÍDEO:


10/12/24

BIBLIOTECA HUMANA AMB L'IES BENIGASLÓ

 Els oficis tradicionals de la Vall ha sigut el tema de debat a la biblioteca humana que ha tingut lloc este matí a la sala infantil de la biblioteca dins el projecte de les tertúlies intergeneracionals, en esta ocasió amb l’alumnat del 4t de PDC de l’IES Benigasló.

Com sempre, és d’agrair la col·laboració desinteressada dels nostres voluntaris culturals que juntament amb la gent gran de la llar Sagrada Família, poder donar a través de la seua veu una visió directa de les seues experiències i del que han conegut al llarg de la seua vida pel que fa als oficis tradicionals.

Enguany estem treballant la Vall musulmana i cal destacar que fins a la primera meitat del segle XX, encara quedaven molt d’estos oficis. Encarta que són els espardenyers, i els ollers els que més referències bibliogràfiques en tenen, són molts els que s'han comentat hui.














En este enllaç trobareu l’article sobre oficis tradicionals a la Vall “Mans en l’aigua” elaborat pel Centre d’Estudis Vallers en relació a l’exposició homònima en 2018:

https://www.bibliotecaspublicas.es/dam/jcr:c524a0d5-4b01-417a-b1ba-b6891bbf879f/Mans%20en%20aigua.pdf


9/12/24

TALLERS DE TRANSPORTISTA VOLUNTARI DE IAIOS I IAIES

 TALLERS DE TRANSPORTISTA VOLUNTARI DE IAIOS I IAIES


Els alumnes dels quatre centres educatius del projecte de les tertúlies participen cada any en els tallers de transportistes voluntaris de iaios i iaies (Carnet TVI) que imparteixen el fisioterapeuta i el psicòleg de la llar Sagrada Família, amb el qual es pretén que l’alumnat siga conscient de la responsabilitat que suposa cuidar una persona major.
Es tracta d’una activitat intergeneracional mitjançant la qual els més joves aprenen a transportar ancians amb problemes de mobilitat i conéixer millor el món de les persones dependents.
Per a dur a terme aquesta activitat l’alumnat visita la llar on participen en un taller sobre conducció i acompanyament de persones majors amb necessitat d’ajuda per al seu desplaçament a la biblioteca i qualsevol espai on tinga lloc les sessions de les tertúlies. En finalitzar el curs, es lliurarà a cadascun dels alumnes un carnet que els acredita com a Transportista Voluntari de Iaios (TVI).















19/11/24

LA VALL DEL SEGLE XIII

 La Vall del segle XIII, este matí a les tertúlies intergeneracionals.


La sessió de novembre ha estat dedicada a aprofundir sobre com era la Vall abans i en el moment de la conquesta cristiana per part de Jaume I. Anna Viciach, arqueòloga municipal ens ha fet un repàs de l'evolució poblacional a partir de les troballes arqueològiques; i a continuació, Juan Galiana, arxiver municipal i gran estudiós de la documentació valenciana de l'edat mitjana, ens ha detallat el contingut de la Carta Pobla de 1250, de la qual es commemora el 775 aniversari en 2025.

Moltes gràcies als dos, i també a Paco Nebot, membre honorari de les tertúlies, que s'ha prestat a llegir la transcripció del text del Llibre dels Fets on es fa referència a la capitulació de l'aljama d'Uixó.

Cal destacar que la de hui ha sigut una sessió conjunta amb l'alumnat de 4t de PDC dels IES Benigasló, Botànic Cavanilles i Honori Garcia; del grup GES2 (matí) del Centre FPA Jordi de Sant Jordi; així com un grupet de la gent gran de la llar Sagrada Família, i lectors i lectores de la biblioteca.

Ens retrobem, el dimarts 10 de desembre per a iniciar les biblioteques humanes.








8/10/24

LA VALL ANTIGA : PROJECTE CULTURAL DE LES TERTÚLIES INTERGERACIONALS 2024/25

 PRIMERA SESSIÓ DE LES TERTÚLIES DEL CURS 2024/2025

La sala de conferències de la biblioteca ha acollit l'inici de les tertúlies intergeneracionals amb "la Vall Musulmana" com a fil conductor. d'enguany. 

La lectura col·lectiva de la llegenda local L'Escoladora dels moros de Josep V. Font i Nel·lo Navarro ha sigut el punt de partida del nou curs, que té com a finalitat contextualitzar el 775 é aniversari de la Carta Pobla atorgada per Jaume I a l'aljama d'Uixó en 1250, fita històrica que es commemorarà en 2025 i sobre la qual tenim previst investigar i aprendre moltes coses.



L'alumnat de 4t PDC dels tres IES, la classe de 2GES, lectors i lectores de la biblioteca, així com la gent gran de llar Sagrada Família, han pogut conéixer de part de l'escriptor i editor, Nel·lo Navarro, elements característics de les llegendes locals, així com el procés de recopilació d'informació oral per a poder publicar-les i adaptar-les al públic més jove en un intent de preservar el patrimoni etnològic de la Vall.

Des de la biblioteca volem agrair a totes les persones que fam possible este projecte i desitgem que, com altres edicions, siga un curs profitós per a totes les persones que formen part de la família del club intergeneracional.








28/5/24

CLOENDA DE LES TERTÚLIES INTERGENERACIONALS 2023/2024

Un any més aplega un dels actes més emotius de les tertúlies intergeneracionals, la cloenda, amb el lliurament de diplomes i carnets VTI a l’alumnat de 4t PDC dels tres centres educatius de secundària de la ciutat i les lectures de les cartes i poesies d’acomiadament per part de joves i gent gran.

Sembla que va ser l'altre dia quan iniciarem el curs 2023/2024 amb el lema “Vivències: projecte de mestissatge cultural”, però ja ha passat un curs en el qual hem aprés conceptes imprescindibles per a aconseguir una societat intercultural plena, gràcies a Amparo Falcó, tècnica de Pangea; hem gaudit amb dos espectacles de contacontes i música amb Ivana Michlig; també hem gaudit de la saviesa i experiència dels majors, convertits en llibres per unes hores en tres sessions de biblioteca humana; a més, enguany amb la incorporació de l’escola d’adults hem incorporat tres trobades interculturals. Amb l’exposició urbana intercultural del mes d’abril hem tingut una jornada participativa i de convivència i muntant-la en l'avinguda Jaume I.
Huit mesos després arriben els comiats entre tots els participants. I també els sentiments a flor de pell amb la cloenda.
Esperem que joves i majors tinguen present sempre aquesta experiència. I que tant les sessions culturals, com les biblioteques humanes o els tallers de voluntaris-transportista realitzats en la Llar, hagen aconseguit aqueix acostament intergeneracional tan desitjat.
Aquesta activitat, que va nàixer l'any 2010, continua viva cada any gràcies a la col·laboració de moltes persones, algunes de les quals estan ací des del principi, unes altres s'han anat incorporant al llarg del temps i altres, per desgràcia, ja no estan amb nosaltres.

                                                             VÍDEO DE LA CLOENDA




MEMORIA DEL PROJECTE:

1º Sessió: Inauguració i taller intercultural. 3/10/2023

https://lecturaigentgran.blogspot.com/2023/10/vivencies-projecte-de-mestissatge.html


2ª Sessió: Contacontes intercultural “Volver a pasar por el corazón” 7/03/2023

https://lecturaigentgran.blogspot.com/2023/11/contacontes-intercultural-cuentos-que.html


3a Sessió: Primera Biblioteca Humana amb l’IES “Benigasló”. 19/12/2023

https://lecturaigentgran.blogspot.com/2024/02/


4a Sessió: Segona Biblioteca Humana. Amb l’IES “Botànic Cavanilles”. 23/01/2024

https://lecturaigentgran.blogspot.com/2024/02/


5a Sessió: Tercera Biblioteca Humana amb l’IES “Honori Garcia”. 20/02/2024

https://lecturaigentgran.blogspot.com/2024/02/


6a Sessió: Contacontes Intercultural “Cuentos que trae el mar” 12/03/2024

https://lecturaigentgran.blogspot.com/2024/03/contacontes-intercultural.html


7-9ª Sessions: Trobades interculturals al centre FPS “Jordi de Sant Jordi”.

https://lecturaigentgran.blogspot.com/2024/03/trobades-interculturals-al-centre.html


10a Sessió: Exposició urbana intercultural

https://lecturaigentgran.blogspot.com/2024/04/exposicio-urbana-intercultural.html


11a Sessió: Cloenda de les tertúlies.

Gràcies a totes elles les tertúlies intergeneracionals continuen vives, i també gràcies als centres educatius, IES Benigasló, IES Botànic Cavanilles, IES Honori Garcia i FPA Jordi de Sant Jordi, especialmente als seus tutors i tutores, per incloure el projecte en la seua programació.
I ara a preparar el nou curs!!

30/4/24

EXPOSICIÓ URBANA INTERCULTURAL

 Vivències: projecte de mestissatge cultural” és una iniciativa d’aprenentatge-servei, que les tertúlies intergeneracionals han implementat per al curs 2023/2024, en la qual participa l’alumnat de 4t de PDC dels IES Benigasló, Botànic Cavanilles i Honori Garcia de la nostra ciutat, així com l’alumnat de l’escola d’adults “Jordi de Sant Jordi”, gent gran de la llar “Sagrada Família” i lectors i lectores de la biblioteca municipal.

Aquesta exposició urbana que hem inaugurat este matí aposta per la visibilització de la interculturalitat en la nostra societat a través de panells amb imatges d’activitats i conceptes que s'han treballat durant el curs: pensament crític, diàleg i interacció, reconeixement de la diversitat, Igualtat de drets i equitat, etc., enfront de conceptes com xenofòbia, racisme, estereotips, notícies falses, prejudicis o discriminació. En definitiva, convivència en la diversitat.

Cal destacar el treball en equips mixtos d’alumnes, persones adultes i gent gran per a instal·lar les lones en les tanques de les Casetes dels Mestres, de l’Avinguda Jaume I, un lloc de pas molt cèntric per fer més visible aquesta acció entre tota la ciutadania.

Un matí meravellós!!

Moltes gràcies a totes i tots per participar!




























































ESTOS SÓN ELS PANELLS QUE TROBARÀS A L'AVINGUDA JAUME I DURANTE EL MES DE MAIG:

1-Vivències

2-D’on vens?

3-Nos-altres

4-Diversitat

5-Diàleg

6-Lliures i iguals

7-Interculturalitat

8-Educació

9-Intergeneracional

10-Contes d’ací i d’allà

11-Saviesa i experiència

12-Biblioteca Humana

13-Mestissatge cultural

14-Valors i transversalitat

15-Inclusió

16-Pensament crític

17-Escolta activa

18-Noves masculinitats

19-Mostrar

20-Oportunitat de compartir

21-Estima

22-Obrir portes

23-Proximitat

24-Prenent consciència

25-Poble